Skip to main content
You have permission to edit this article.
Edit
Presidential pop quiz: Test your knowledge on US leaders, elections
spotlight AP

Presidential pop quiz: Test your knowledge on US leaders, elections

  • 0
{{featured_button_text}}

‌The 2020 presidential election, which takes place Nov. 3, will be hotly contested and complicated by the global coronavirus pandemic.

With Election Day fast approaching, and early voting taking place now in a number of states, this quiz from the Ashbrook Center at Ashland University in Ohio provides an opportunity for you to test your knowledge of the presidency and presidential elections.

After the quiz, scroll down for more election info and the latest polls showing how Donald Trump and Joe Biden are faring in the states likely to decide Election 2020.

1. According to the U.S. Constitution, a president must have lived in the United States for at least how many years in order to serve in the office?

A. 10 years

B. 14 years

C. 20 years

D. Entire life

2. Which U.S. president was never elected to the presidency or vice presidency?

A. George Washington

B. Grover Cleveland

C. William McKinley

D. Gerald Ford

MUN_washington painting.jpg

A 1796 portrait of the United States’ first president, George Washington, by Gilbert Stuart.

3. In what year did Congress mandate that elections would be on the first Tuesday after the first Monday in November?

A. 1815

B. 1830

C. 1845

D. 1860

4. Joanne ‘Jo’ Jorgensen is which political party’s 2020 candidate for president?

A. Libertarian Party

B. Green Party

C. Constitution Party

D. Democratic Party

5. Who was the first woman to run for U.S. president?

A. Margaret Chase Smith

B. Shirley Chisholm

C. Hillary Clinton

D. Victoria Woodhull

Victoria Woodhall - Wikimedia.jpg

This woman was the first to run for president of the United States.

6. How many U.S. presidents have died in office?

A. Four

B. Six

C. Eight

D. Eleven

7. Which two former presidents had very limited formal education?

A. George Washington and Millard Filmore

B. Abraham Lincoln and Andrew Johnson

C. James Monroe and Donald Trump

D. Martin Van Buren and Zachary Taylor

8. Which president served the shortest term in office?

A. William Henry Harrison

B. Richard Nixon

C. John F. Kennedy

D. James Garfield

9. Which U.S. president served more than two terms?

A. William Clinton

B. Abraham Lincoln

C. Dwight D. Eisenhower

D. Franklin D. Roosevelt

10. Which amendment to the Constitution states that “No person shall be elected to the office of the President more than twice” and what year was it ratified?

A. 19th Amendment in 1920

B. 22nd Amendment in 1951

C. 24th Amendment in 1964

D. 27th Amendment in 1992

Answers: 1-B, 2-D, 3-C, 4-A, 5-D, 6-C, 7-B, 8-A, 9-D, 10-B

About the writer: J. David Alvis is a faculty member of the Ashbrook Center at Ashland University and is associate professor at Wofford College. 

Locations

Get Government & Politics updates in your inbox!

* I understand and agree that registration on or use of this site constitutes agreement to its user agreement and privacy policy.

Related to this story

Most Popular

Get up-to-the-minute news sent straight to your device.

Topics

Breaking News